-Nu-i așa ca primavara este minunatā?
Precum o adolescenta la primul ei sărut, ușor timida, stângace, visătoare și foarte schimbătoare!
Sa vina, sa nu vina, nici ea nu prea știe ce sa facă .
Dar, fie ca vrea sau nu, prezenta ei se simte.
Se simte în primul mărțișor primit și frumos agățat de reverul hainei încă îmbibat cu frigul și umezeala iernii, în puzderia de ghiocei grăbiți, ce brazadeaza câmpurile și gradinile, în buchetul de lalele oferit mamei și mai ales în nerăbdarea noastră de a o trage de mâneca sa fie mai hotărâtă și sa vina cu ce are ea mai frumos, cu zile mai lungi, cu soare, cu plimbări și iarba verde, cu optimism și pofta de viață.
Luna martie e precum un decembrie al primavarerii,este o luna atât de festiva, tot un fel de sărbătoare al luminii doar ca nu cel al luminitelor din bradul de Crăciun ci o lumina mai proaspata, mai vitaminizanta, aduce un aer de schimbare ,de un nou început, de trezire, mai ales după atâta hibernare.
Primavara înflorește intr-o sărbătoare dulce cu mucenicii Băneasa!
Și ca și orice luna festiva care se respecta, aduce și putin gust și savoare pentru ca în luna martie mai exact pe data de 9 este sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici iar în cea mai mare parte a tarii, mai toate gospodinele trebăluiesc de cu zori pentru a putea pregăti cei 40 de mucenici.
După o putina documentare am aflat ca mucenicii sunt de 2 feluri, moldovenești și muntenești dacă primii sunt făcuți dintr-un aluat asemanator celui de cozonac cei muntenești sunt mult mai micuți dar fie ei moldovenești sau muntenești , un lucru este clar și neschimbat, forma lor de 8 sau infinit, care reprezintă nemurirea, echilibrul cosmic și asta, pe mine personal m-a atras precum un magnet.
-Sa va spun un secret, desi cunosc tradiția pregătirii mucenicilor pe 9 martie precum și cea a bāutului celor 40 de pahare, nu am gustat niciodată dar niciodată mucenici, fie ei moldovenești sau muntenești.
Tare mi-ar fi plăcut ca acest articol sa fie despre tradiția pregătirii mucenicilor Dușa mai departe din generație în generație,despre bunici și mămici care ii pregătesc an de an, despre acel gust care iti trezește de fiecare data amintiri dar nu am cum.
Se pare ca în zona mea, eu fiind din Ardeal, nu prea le avem cu mucenicii.
Poate ca e un lucru bun, anul acesta poate fii începutul unei viitoare și promițătoare tradiții și poate, într-un viitor îndepărtat,viitori nepoți vor povesti despre cum a început totul.
Și a început frumos, eu,un pachet de mucenici Băneasa, mult entuziasm și….putina magie.
Rețeta, la prima vedere pare simpla, cu doar câteva ingrediente dar foarte aromata și cum nu ar fi, cu acel mix de portocale lămâi, Scorțișoara și vanilie, iti transforma casa într-un refugiu al gurmanzilor .
Pentru a prepara mucenicii muntenești aveți nevoie de:
- 1 pachet de mucenici Băneasa
- zahar
- coaja de portocala și coaja de lamaie
- 2 batoane de scortisoara
- esteta de rom
- 1 păstaie de vanilie
- nuca măcinată


Mucenicii fierți în sirop,deliciul tradițional de 9 martie, cu gust de primăvară!
Zis și făcut, în timp ce punem micii mucenicii la fiert împreună cu batoanele de Scorțișoara și vanilie, pregătim coaja de citrice, zaharul și nuca.
Dupa ce au trecut cele 8 minute de fierbere se stinge focul și se Adaugă restul ingredientelor și se lasă la infuzat.
La prima vedere pare un desert/supa, un amestec ușor oriental după părerea mea, un fel de baclava descompusa dar incredibil de parfumata,atat de parfumata încât nu doar eu cât și restul familiei am fost lipsiți de orice urma de răbdare, pentru ca secretul unei porții de mucenici muntenești, pe langa mucenici Băneasa este și răbdarea !
Și, conform zicalei,” Cu răbdarea treci marea”, pot sa declar ca a meritat chinul asteptarii pentru ca primii mei mucenici pregătiți vreodată, pur și simplu s-au evaporat,atat de gustoși au fost.

Eu zic ca v-am deschis apetitul pentru o porție siropoasa de mucenici muntenești care dacă mă întrebați pe mine se poate savura în orice zi a anului, fiind un desert pe langa ușor de făcut,foarte dar foarte gustos și ar fi păcat sa nu ne indulcim papilele și în restul anului.


Așa ca pe final, v-am mai lăsat o mică poza cu primii mei mucenici, primul pas făcut înspre o viitoare tradiție creată cu ajutorul produselor marca Băneasa..
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2023!