Desert cu parfum de toamna

Fotografie de Oleg Magni pe Pexels.com

E duminică seara iar weekendul e spre sfârșit și cum poți sa închei o săptămână într-un mod perfect decât cu un desert; si nu orice desert, e acel desert onctuos,calduros ideal pentru serile reci de toamna.

Este un desert închinat merelor căci despre ele este vorba, merele sunt în centrul atenției sau în centrul desertului:)),rețeta de azi, prima mea rețeta de altfel este ‘Apple Pie’ ,un mix între tarta,placinta,foietaj,cam greu de tradus în română încât sa se poată înțelege exact ceea ce este apple pie.Reteta în sine este destul de simpla la prima vedere, ingrediente putine dar de efect unde untul este baza întregului foietaj fără el nu iese nimic așa ca n-o mai lungim ,sa detaliem rețeta.

Ingrediente:

  • 250 gr faina, un praf de sare
  • 1 lg zahăr
  • 3 lg ulei
  • 220 gr unt rece
  • 60 ml apa rece
  • 1 lg suc de lămâie/oțet
Fotografie de Los Muertos Crew pe Pexels.com

Toate ingredientele se amesteca într-un castron sau în bolul robotului de bucatarie cât sa se combine, mai exact trebuie sa rezulte un aluat sfaramicios,sa nu fie legat deloc iar ca acesta sa iasă în acest fel untul trebuie scos direct din frigider și tăiat cubulețe iar apa sa fie cât se poate de rece iar dacă aluatul se manevrează prea mult timp untul se va topi și nu o sa mai iasă ceea ce trebuie; dupa ce am incorporat toate ingredientele și a rezultat un aluat sfaramicios,il răsturnăm pe blatul de Bucătărie sau masa și începem sa formam din aluat o singura bucata ușor dreptunghiulara pe care o vom imatura de câteva ori cât sa iasă un fel de aluat foietat(varianta mai simpla),pe care o vom tăia în 2 bucăți,una mai mare care va fi baza și alta mai mică care va fi grilajul sau capacul după plăcerea fiecăruia ,pe care le vom pune direct la frigider pentru cel Putin 1 ora.

Între timp pregătim umplutura, care consta în mere curățate de coaja, care fie le puneți proaspete doar tăiate feliuțe sau faceți un fel de piure de mere la tigaie,bineinteles nu pot lipsi Scorțișoara,nucsoara,cardamom dacă va place și aveți dar va spun ca are o aroma incredibil de interesanta,seminte de tonka de ce nu și bineînțeles vanilie;combinatia ideală între gust și parfum ambiental, nu doar va delectați cu un desert delicios dar faceți și economie la lumânări parfumate, cuptorul va face și asta.

Bun!

A sosit momentul sa asamblam apple pie-ul,scoatem aluatul pentru bazal o sa fie destul de tare așa ca o sa îl manevrăm cu atenție ,îl rulam atât cât sa îmbrace fundul tavii,apropo de tava, ea nu trebuie sa fie una pătrată sau dreptunghiulara ci rotunda și ușor adâncă și nu foarte mare,asezam aluatul în tava și îl dam la frigider pentru câteva minute cât sa se răcească din nou aluatul, scoatem tava,adaugam umplutura, fie merele feliate sau piureul de mere și punem aluatul capac cât sa acoperim toată tava iar la marigni formam un fel de sigiliu sau facem grilaj adică tăiem feliuțe de aluat pe care le împletim ,pensulam cu Putin ou, si gata apple pie-ul merge la cuptor pentru 10 minute la 200 grade și 40/50 minute la 180 grade.

Merita încercat măcar o data,binenteles dacă sunteți fani deserturi cu mere,scortisoara și toate aromele de toamna.

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: